bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.

Proiecte

Asezamantul Social Patriarhul Justinian Marina

Date despre
Asezamantul Social "Patriarhul Justinian Marina"

I. OBIECTIVELE PROIECTULUI

1. PROGRAMUL A: Infiintarea unui Centru social pilot in cadrul Asezamantului pentru protejarea, asistarea si consilierea mamelor si copiilor – victime ale violentei familiale.
Acest program social vizeaza furnizarea de servicii complexe, specializate de asistenta si suport mamelor si copiilor acestora, victime ale violentei familiale, rezidenti in Bucuresti (in prima etapa) si in imprejurimi (etapa a doua).
Prin acest program de asistenta psiho-socio-medico-juridica se incearca preventia institutionalizarii copiilor a caror familie (dezorganizata) inregistreaza dificultati in asigurarea unei ingrijiri si educatii corespunzatoare. Prin aceasta asistenta multipla se previne delincventa juvenila, abandonul scolar, diminuarea fenomenului de violenta domestica, prevenirea destramarii familiilor, cu efecte negative asupra cresterii si dezvoltarii copilului, asistenta multipla si de specialitate a familiilor cu disfunctionalitati.

2. PROGRAMUL B: Infiintarea in cadrul Asezamantului a unui Centrul de zi pentru ocrotirea, ingrijirea si supravegherea unui numar de 40 de copii provenind din familii cu risc social, pentru perioada de timp in care parintele intretinator se afla la locul de munca.
Acest program vizeaza furnizarea de servicii specializate de educatie si supraveghere a copiilor provenind din familii monoparentale cu risc social, pe intervalul de timp in care intretinatorul legal se afla la locul de munca.
In acest fel se asigura si preventia institutionalizarii copilului al carui unic parinte inregistreaza dificultati in asigurarea unei ingrijiri si educatii normale, asigurandu-se in acelasi timp si preventia fenomenelor de delincventa juvenila si abandon scolar.


II. BENEFICIARII PROIECTULUI

Beneficiarii ambelor programe A+B sunt mamele si copii acestora, de varsta prescolara si scolara, victime ale violentei domestice precum si copiii cu risc social provenind din familii monoparentale, dezorganizate.

III. JUSTIFICAREA PROIECTULUI

1. Programul A – Centrul social din cadrul Asezamantului pentru protejarea, asistarea si consilierea mamelor si copiilor, victime ale violentei domestice a devenit o necesitate in contextul programelor de asistenta sociala, generata de situatia socio-economica actuala, pe fondul adancirii fenomenului de pauperizare in randul unei largi categorii sociale, a imoralitatii si insecuritatii economice. In acest context a luat amploare un adevarat fenomen social reprezentat de violenta familiala care are ca victime cu preponderenta femeile si copiii. Din cauza relelor tratamente la care sunt supusi, acestia sunt nevoiti sa paraseasca domiciliul si sa se refugieze in gari, canale, subsoluri de blocuri, etc.
Avand in vedere ca nevoile din acest domeniu sunt din ce in ce mai mari, iar sistemul de protectie sociala pe acest tip de cazuri sociale este aproape inexistent, Asociatia Diaconia sprijinita substantial de Patriarhia Romana, a luat initiativa infiintarii acestui Asezamant. Aceasta institutie se doreste a fi reprezentativa in domeniu, ea promovand o colaborare pe orizontala cu institutii asemanatoare precum si o colaborare pe verticala, cu organisme si organizatii internationale, guvernamentale sau din domeniul privat.
Din punct de vedere financiar, proiectul are o conceptie si structura mixte care sa-i permita dezvoltarea initiala prin finantari externe, iar ulterior prin autofinantare.

2. Programul B – Centrul de zi pentru ingrijirea, educarea si supravegherea unui numar de 40 de copii provenind din familii monoparentale cu risc social, pentru perioada de timp in care parintele intretinator se afla la locul de munca.
Acest program este absolut necesar pentru ca reprezinta o solutie pentru cazurile sociale dramatice determinate de faptul ca exista un numar in continua crestere a familiilor monoparentale care se confrunta cu grave probleme sociale si economice si ai caror copii se afla In situatia de a nu li se putea asigura ingrijirea, educatia si supravegherea atat de necesare la varstele prescolare si scolare. Datorita imposibilitatii in care se afla acesti parinti de a-si supraveghea copii in intervalul de timp in care se afla la locul de munca, precum si a situatiei financiare care in cele mai multe cazuri dintre familii se afla sub limita subzistentei, nu permite parintelui angajarea unei persoane care sa supravegheze copilul si nici inscrierea copilului la o gradinita/scoala cu program prelungit; se ajunge in majoritatea cazurilor la abandon scolar, la institutionalizarea copilului sau in cele mai nefericite cazuri - dar nu rare – la delincventa juvenila.
 


IV. SCOPUL PROIECTULUI

1. Acordarea de protectie, asistenta, consiliere in regim de urgenta, a unui numar de sase mame cu copii pe o perioada determinata de timp, nu mai mult de 4 luni – pana la gasirea unor solutii pentru mamele si copiii acestora, victime ale violentei domestice, rezidenti in Bucuresti si in imprejurimi.
2. Supravegherea, educarea si ingrijirea pe parcursul zilei a unui numar de 40 de copii (prescolari si scolari) ce prezinta risc social crescut si care provin din familii dezorganizate, monoparentale.

V. DESCRIEREA PROIECTULUI

Proiectul-pilot al Asezamantului social Patriarh Justinian Marina a fost demarat la initiativa Asociatiei „Diaconia” de pe langa Patriarhia Romana, in anul 1999. Spatiul necesar infiintarii Asezamantului social a fost pus la dispozitie prin generozitatea preotului paroh Vasile Ailioaiei de la Parohia Podeanu, care a inteles necesitatea acuta a rezolvarii problematicii prezentate.
Asezamantul ofera: camere individuale – fiecare mama va avea posibilitatea de a locui impreuna cu proprii copii in camere individuale; o camera de zi pentru copii, o sufragerie, o camera de studiu pentru copii; un cabinet medical; un cabinet pentru consiliere. De asemenea asezamantul are si anexe: bucatarie, camera cu dusuri, camera pentru spalat rufe, camera pentru uscat rufe, 2 camere cu toalete, camere pentru serviciul administrativ. La parterul Asezamantului se va amenaja o capela in care preotul va putea asigura asistenta religioasa potrivita pentru cei ocrotiti de centru, cat si pentru oamenii din comunitatea invecinata, comuniunea reciproca si contactul social realizandu-se astfel intr-un mod natural.

1. Procedura de admitere in Asezamant

In 2 este structurata procedura de admitere, acordare de asistenta-suport si de finalizare a plasamentului in Asezamant pentru solicintantii care se incadreaza in unul dintre proiectele A, B. In cazul proiectului B copiii nu sunt limitati la primirea asistentei de perioada de 4 luni.
O victima a violentelor domestice poate fi ocrotita in cadrul Asezamantului daca persoana respectiva cere acest lucru si este de acord sa completeze o cerere tip ce contine datele personale de identificare, (vezi 1) precizand explicit toate detaliile cuprinse in actul respectiv. Din acel moment documentul devine dosarul pe baza caruia se va putea acorda o asistenta sociala individualizata. Sesizari de persoane molestate (femei si copii) posibile cazuri de asistenta in cadrul Asezamantului pot proveni din surse diferite.
Astfel o victima a violentei domestice poate ajunge in ocrotirea Asezamantului prin doua modalitati :
1. Directa - Prin cerere adresata conducerii Asezamantului;
2. Indirecta – Prin sesizari ale institutiilor neguvernamentale - ONG-uri care desfasoara activitati in domeniu, cat si institutii guvernamentale: Directia pentru Protectia Copilului (DPC), Serviciile de Asistenta Sociala din Primarii, Institutii sanitare (Camere de garda ale spitalelor), Politie, preoti parohi, persoane din comunitati, alte persoane fizice.


2. Activitatile desfasurate in Asezamant

Dupa ce solicitantul a adresat in scris conducerii Asezamantului cererea de a primi ocrotire, directorul - care este si coordonatorul activitatilor in Asezamant, dupa o evaluare primara a informatiilor va propune echipei pluridisciplinare de specialisti examinarea cazului.
Fiecare solicitant va avea propriul dosar care va include: ancheta sociala, raportul medical rezultat in urma examinarii medicale, raportul examinarii psihologice, recomanda - orderrile juristului (dupa caz). Dosarul va mai cuprinde si copii dupa acte: certificatele de nastere/casatorie/divort ale solicitantului, copie dupa certificatele de nastere ale copiilor, copie dupa „Fisa copilului” de la Policlinica de care apartin, alte acte.
Echipa pluridisciplinara alcatuita din specialisti din cadrul Asezamantului, in urma consultarii victimei, vor intocmi rapoarte cu observatiile lor, vor scrie recomandari de interventie individualizata pentru fiecare solicitant. Astfel, daca in urma examinarilor medicale primare se constata ca solicitantul are nevoie de asistenta medicala de urgenta, va comunica imediat directorului institutiei concluziile si va propune masuri urgente de internare a solicitantului intr-un spital. Psihologul daca va constata necesitatea unor examinari psihiatrice necesare solicitantului, va recomanda - order consultarea unui cabinet de psihiatrie intr-un spital de specialitate.

3. Echipa pluridisciplinara

Este alcatuita din specialisti cu studii superioare si cu abilitati in interactiunea cu persoanele abuzate. Echipa va fi formata din: Directorul Asezamantului, Asistenti sociali, psiholog, asistenta medicala, educatori, juristul si medicul generalist vor avea statut de colaboratori externi.

Directorul Asezamantului: Are rolul de a coordona activitatea intregii echipe pluridisciplinare precum si a tuturor proiectelor si actiunilor din Asezamant, fiind in stransa colaborare si conlucrare cu ceilalti membrii ai echipei.
Asistentii sociali: Au atributii complexe in cadrul Asezamantului care vizeaza asistenta si consilierea permanenta a victimelor, intocmirea dosarelor de asistenta sociala, definirea unui plan detaliat de interventie sociala individualizata pentru fiecare caz social, urmarirea evolutiei fiecarui caz, conlucrare permanenta atat cu echipa pluridisciplinara cat si cu beneficiarul in vederea identificarii celor mai bune solutii de rezolvare a problematicii complexe implicate de fiecare caz, actiuni de preventie in medii susceptibile de violenta domestica, conlucrarea cu autoritati guvernamentale si nonguvernamentale, institutii de ale MEN (scoli, gradinite, licee), ale Ministerului Sanatatii, ale Justitiei. De asemenea vor monitoriza permanent evolutia fiecarui beneficiar urmarindu-se integrarea lor superioara in societate si dupa incheierea acordarii asistentei din cadrul Asezamantului.
Psihologul: Este specialistul care va efectua teste si alte investigatii psihologice pentru identificarea tulburarilor de personalitate si de comportament pe care victimele abuzurilor le-ar putea prezenta. In urma investigatiilor va propune recomanda - orderri scrise echipei pluridisciplinare, analizand fiecare caz pentru identificarea solutiilor celor mai potrivite fiecaruia, iar in situatii in care constata tulburari de personalitate si comportament, va propune expertize psihiatrice la spitale specializate. Va urmari permanent evolutia psihologica a fiecarui beneficiar ocrotit in cadrul Asezamantului, conlucrand cu ceilalti specialisti.
Educatorii: Vor avea ca atributii educarea copiilor, supravegherea lor si ajutarea copiilor de varsta prescolara si scolara la indeplinirea temelor pentru acasa precum si alte altor sarcini didactico-pedagogice care sa ajute copii sa se integreze normal in mediul scolar. Vor conlucra strans cu psihologul si cu asistentii sociali precum si cu intreaga echipa pluridisciplinara.
Juristul: Va acorda asistenta si consultanta juridica de specialitate victimelor violentelor domestice ocrotite de Asezamant, propunand cele mai bune solutii de rezolvare legala a problemelor acestora si in acelasi timp va indruma victimele spre organele abilitate ale statului (politie, tribunale) in rezolvarea unor probleme specifice.
Medicul generalist: Va examina din punct de vedere medical fiecare beneficiar si va intocmi o foaie de observatie pentru fiecare, in care va include anamneza fiecarui caz si recomanda - orderri scrise. In cazurile in care constata necesitatea internarii de urgenta a victimelor in spitale, sau a examinarii lor medicale suplimentare in institutii specializate – IML (Institutul de Medicina Legala), camere de garda ale spitalelor, institutii care se vor pronunta cu privire la starea sanatatii victimei si se vor lua masuri de internare, dupa caz. De asemenea oricare dintre membrii echipei poate cere pentru beneficiari o consultatie medicala, daca se constata inrautatirea starii de sanatate a acestora.
Asistentii medicali: Vor asigura administrarea medicatiei prescrisa de medici in cazul unora dintre beneficiari si vor monitoriza permanent starea de sanatate a tuturor persoanelor ocrotite in Asezamant. Vor interveni medical in limita competentelor profesionale sesizand imediat directorul, medicul si echipa pluridisciplinara in cazul unor situatii de urgenta.
Rolul echipei pluridisciplinare este acela de a analiza fiecare caz social in parte tinand cont de recomanda - orderrile scrise ale fiecarui membru al echipei, in vederea identificarii celor mai bune solutii la probleme specifice ale fiecarui caz social in parte si prin consultarea beneficiarului. Asistentii sociali vor avea grija sa se aduca la indeplinire recomanda - orderrile echipei.

4. Programul A - Centrul social

In urma expertizelor si a consultatiilor oferite victimelor de catre echipa pluridisciplinara, directorul va hotari acordarea ocrotirii in cadrul Asezamantului atat a victimei cat si a copiilor insotitori. Se va semna un contract de rezidenta intre victima si directorul institutiei in care sunt cuprinse drepturile si obligatiile ambelor parti.
Astfel, mamele cu copii – victime ale violentelor familiale vor beneficia in cadrul Asezamantului de programe complexe de asistenta care vizeaza recuperarea acestora pentru societate. Mamele vor fi incluse in programe de terapie individuala, consiliere juridica si vor beneficia in permanenta de asistenta si ajutorul intregii echipe pluridisciplinare. Fiecare mama va putea locui cu proprii copii in apartemente individualizate. Ele vor participa activ la viata administrativ-economica a Asezamantului prin terapii ocupationale si activitati firesti cum sunt: gatitul, ajutor la muncile gospodaresti, spalatul copiilor, spalatul rufelor, curatenie, evitandu-se astfel sentimentul ca mamele si copii ar fi „internati” intr-o institutie. Mamele vor beneficia de ajutorul asistentilor sociali In gasirea unui loc de munca care sa le permita sustinerea familiei dupa incheierea asistentei in cadrul Asezamantului.
Copii vor beneficia de asistenta psihologico-medicala, terapie individualizata, asistenta sociala, copiii de varsta scolara vor beneficia de ajutor pentru reintegrarea scolara, efectuarea temelor, etc iar copiii de varsta prescolara de inscrierea la gradinita. Se vor asigura in mod gratuit atat asistenta de specialitate cat si ajutor material prin oferirea unor facilitati cum sunt: cazare, masa, asigurarea rechizitelor scolare, asistenta medicala si medicamente gratuite, ajutor in efectuarea temelor, si alte activitati adiacente care sa permita cresterea si dezvoltarea copiilor cat mai normal posibil in beneficiul superior al acestora. Programul zilnic al copiilor beneficiari ai acestui program va fi foarte similar cu cel al copiilor centrului de zi, descris in cele ce urmeaza.
 


5. Programul B - Centrul de zi

In cadrul centrului de zi vor beneficia de asistenta multipla copiii provenind din familii monoparentale cu risc social, al caror unic parinte se afla la locul de munca si deci in imposibilitatea de a acorda asistenta, ingrijirea si o educatie corespunzatoare copiilor.
Programul are un puternic caracter de preventie a disolutiei familiei, prin abandonul scolar si al domiciliului de catre copii, preventia vagabondajului si a intrarii in grupuri de tineri cu manifestari antisociale.
In cadrul acestui program, copiii vor beneficia de asistenta psihologico-medicala, sociala, ajutor pentru reinsertia lor in mediul scolar, ajutor la efectuarea temelor. Vor beneficia de asemenea si de ajutor material prin oferirea gratuita a unei mese calde, rechizite scolare, imbracaminte potrivita, asistenta medicala si medicamente, alte ajutoare. Se va urmari permanent evolutia copiilor, iar echipa pluridisciplinara se va implica activ in asistenta fiecaruia dintre beneficiari, pentru ca acestia sa poata fi integrati sociali in mod superior.
Programul zilnic al copiilor va viza: participarea la ore la o scoala generala de stat, apoi vor veni In centru, se vor igieniza si vor servi masa, va urma un timp de odihna de dupa-amiaza si apoi pregatirea lectiilor pentru scoala. Vor beneficia de o gustare de dupa-amiaza, urmat de un program educational si masa de seara, dupa care copiii se vor intoarce fiecare in familiile naturale.
Asistentii sociali vor monitoriza permanent evolutia copiilor din toate punctele de vedere, tinand legatura cu scolile, educatorii, si alte cadre specializate, precum si cu familiile.

Pr. Dr. Cristian POPA,
Directorul Asezamantului Social "Patriarhul Justinian Marina"

Date despre Asezamantul Social "Patriarhul Justinian Marina"Salveaza Articolul

 

 

Implicare:

In cadrul acestui proiect isi vor aduce contributia atat voluntari cat si studenti ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti specializarea asistenta sociala care in cadrul practicii anuale universitare se vor implica activ in acest proiect sub indrumarea Asistentului Social coordonator.
Pentru sporirea impactului acestui proiect asistentii sociali si voluntarii, se vor implica direct si nemijlocit in actiuni de preventie a fenomenelor sociale care apar la aceasta categorie de beneficiari prin mentinerea contactului nemijlocit cu mediul scolar si familiar al potentialilor beneficiari.
Preotii parohi vor fi invitati sa se alature acestui proiect antrenand si voluntari motivati pentru actiunea sociala prin actiuni concrete, alaturi de comitetele si comunitatile parohiale in colaborare cu staff-ul Asezamantului.
Prin contributia valoroasa a partenerilor implicati, anticipam un larg impact social al acestui proiect.

 

 

 

Info

Acest site contine informatii despre activitatile Asociatiei Diaconia a Patriarhiei Romane si actiunile din Proiectele dezvoltate de la infiintarea sa alaturi de Parteneri.

 

Scopul esential al Asociatiei Diaconia - infiintata in 1999 - este, potrivit Art.4 din Statut, "caritabil, religios-social, cultural-educativ", mai exact de a contribui la activitatea misionara si sociala a Bisericii Ortodoxe Romane.
Ea functioneaza, alaturi de alte organizatii neguvernarnentale, sub obladuirea Patriarhiei Romane, in folosul categoriilor de persoane defavorizate: copii, femei, batrani, familii cu posibilitati materiale reduse, promovand si sustinand integrarea sociala, economica, culturala, educativa a acestora.

 

Download

Links